Vecka 48

Denna vecka avslutar vi rostlabben. Vi övar på att skriva en bra labrapport. Vi koncentrerar oss särskilt på "resultat" och "diskussion". Läs också inlägget längre ner om hur man skriver en bra labrapport.

Experiment
1. Vi gör koldioxid genom att hälla saltsyra på marmorkross.
2. Vi gör saltkristaller. Vi löser upp kopparsulfat i vatten och ska låta det stå tills det torkat in. Kvar blir då vackra blå kristaller.

Läxa
Labrapport på rostexperimenten. Skicka senast torsdag 4 december till:
ansmi_s@edu.sollentuna.se

Uppgifter för torsdag vecka 47

Hej alla!
Idag är jag tyvärr hemma med sjukt barn (Joshua har feber och blåsor i hela munnen. Ajjj!).
Ni har en timmes lektionstid och då har ni följande uppgifter att jobba med.

1. Lär dig mer om rost genom att läsa kapitel 13.5 i kemiboken.
Svara på "Testa dig själv"-frågorna. (Skriv svaren i Word-dokument eller skriv i anteckningsbok)
I tunna boken är det sidan 142-143 och det är s 282-284 i tjocka boken. Använd så småningom din nya kunskap om rost för att skriva en bra diskussion i rostlabrapporten!

2. Lär dig mer om blandningar genom att läsa så långt du hinner i kapitel 3 (s 23-28 i tunna boken eller s 39-50 i tjocka boken ). Svara på "Testa dig själv"-frågorna. (Skriv svaren i Word-dokument eller skriv i anteckningsbok)
Jag förklarade lite om att juice är en blandning av olika ämnen under senaste lektionen. I en blandning sitter inte ämnena ihop utan kan skiljas åt utan en kemisk reaktion. T.ex innehåller juice både vatten och socker, men man kan lätt bli av med vattnet genom att koka juicen och låta vattnet ånga bort. 
(Jobba så långt ni hinner i kapitel 3. Det är bra om du hinner med kapitel 3.1 och ännu bättre om du hinner med 3.2 också. Du behöver inte lämna in svaren efter lektionen utan det reder vi ut nästa gång vi ses!)

Ja, det var ju spännande att sitta med näsan i boken en hel timme! Hoppas att ni får ut något av det och kommer ihåg en del av detta nästa vecka då vi ska jobba mer med blandningar. Jag får  väl gottgöra er med någon extra supercool lab nästa gång!

Ha det bra och sköt om er!
Anna

Vecka 47 - Hur rostar järn?

Denna vecka pratar vi vidare om kemiska reaktioner och fördjupar oss i vad som händer när järn rostar. Samtidigt får eleverna träna på att designa experiment. Hur ska man göra för att få svar på sina frågor när man planerar ett experiment? Vi övar också mer på begreppen atom, molekyl, grundämne och kemisk förening.

Experiment - Rostlab

Vi tar reda på vad det är som gör att järn rostar. Eleverna kom själva fram till att både syre och vatten behövs och att salt gör så att järnet rostar ännu mer. Men....nu ska vi med några experiment visa att det faktiskt är som vi tror. Hur gör man då? Vi diskuterade detta i grupperna och jag gav lite tips. Vi använde följande material:

- Provrör, provrörsställ, gummiproppar, järnfilsspån, nykokt vatten (nästan luftfritt), kranvatten (innehåller luftbubblor), bomull, koksalt (=havssalt eller natriumklorid), natriumsulfat (suger upp vatten), bomull, spatlar.

Under lablektionen nästa vecka (vecka 48) ska vi undersöka vad som hänt i provrören.

Läxor
Denna vecka lämnas svaren på "Testa dig själv" frågorna i kapitel 2 i kemiboken in.
Labrapport på rostlabben lämnas in vecka 49.

Ha det så kul!
Anna

Vecka 46 - grundämnen och kemiska föreningar

Denna vecka får eleverna sina kemiböcker. Vi gör också ett roligt experiment där vi skapar vattenånga av vätgas och syrgas. Vätgasen och syrgasen tillverkar vi själva!

Läxa
Gör "Testa dig själv"-uppgifterna i kapitel 2. Kapitel 2 motsvaras av s. 16-33 i tjocka boken och 7-21 i tunna boken. Frågorna ska mailas till mig (eller lämnas in på papper) senast torsdag nästa vecka (20 november vecka 47).
Min E-mailadress: ansmi_s@edu.sollentuna.se

Experiment
1. Vi tillverkar vätgas genom att lägga magnesiumband i saltsyra.
2. Vi tillverkar syrgas genom att blanda kaliumpermanganat med väteperoxid.
3. Vi tänder eld på blandningen av syrgas och vätgas och tillverkar på så sätt vatten!
4. Vi gör "elefanttandkräm" genom att tillsätta handtvål eller diskmedel till experiment nr 2.

Finn Upp
Vi fortsätter med att "brainstorma" kring förslag för uppfinningar inför tävlingen nästa år.


Vecka 45 - Mer kemi

Övningsuppgifter
1. Vi läser kapitel 2 i kemiboken och arbetar med övningsuppgifterna. Svaren på övningsuppgifterna ska lämnas in till mig (på papper eller ännu hellre via mail). Datum för inlämning ges senare.

Finn Upp
Vi startar med ett uppfinningsprojekt! Vi ska vara med i en nationell tävling där elever lämnar in bidrag på egna uppfinningar. Detta avsnitt tillhör tekniken för År 7. Vi kommer att ha Finn Upp-lektioner ca 2-4 gånger i månaden. Ni kan läsa mer på
http://www.finnupp.se/

RSS 2.0