Bygga broar

Vi startade förra veckan ett teknikprojekt. Eleverna jobbar i grupp med att bygga olika typer av broar. De använder träplankor, frigolit, papper, sugrör, tändstickor, lim, metalltråd etc.

Instruktioner för projektet;

1. Planera vilken slags typ av bro ni ska bygga. Kolla på  nätet om det behövs.

2. Gör en teknisk ritning - en skiss som visar precis hur bron ska byggas. Gör också en lista på de material som behövs.

3. Bygg en modell av bron.

4. Presentera din modell för klassen. Förklara hur ni byggde den och vilka styrkor och svagheter bron har. Vad kallas din typ av bro?


Senaste labben

Hej alla,

Det har varit lugnt på den här bloggen ett tag! En hel del lektioner har uteblivit pga temaarbete etc.

Sist vi labbade så gjorde vi följande löklab.
Det gick ut på att ta reda på varför det svider i ögonen när man skalar lök. Det visar sig att det svider för att det blir surt i tårvärskan. Det bildas nämligen en form av svavelsyra! Eleverna visade detta med hjälp av BTB, vatten, rödlök och gul lök. BTB är en pH-indikator som blir gul vid surt pH. BTB färgade från början vattnet blått, men så småningom fick det en gul färg då lökångorna blandades in.
 
Bra jobbat allihopa!

Vi tar fram DNA ur kiwi

Den 11 december ska vi göra en DNA-lab!

Lär dig mer på
http://school.chem.umu.se/Experiment/141

Fri lab - rost och densitet

Den 27 november och 4 december fick eleverna labba fritt.

De fick tillgång till material som koksalt, karamellfärg, järnfilsspån, vatten, natriumsulfat, bomull, diskmedel, matolja, sirap etc. De flesta undersökte;

-rost
-densitet
-ytspänning

Att göra torsdagen den 20 november

Hej alla!

Idag är jag hemma med sjukt barn, så ni som har kemi med mig får en hemuppgift istället. Det var synd för jag såg fram emot att labba med er idag igen! Ni var SUPERDUKTIGA förra veckan!

Idag får ni i uppgift att välja en lab att göra nästa vecka. Ni har fått denna uppgift tidigare, men det är inte många som har skickat sina förslag till mig. Vi kan t.ex labba mer i biologi om ni vill. Titta i mikroskop, göra experiment med lever och köttfärs, odla bakterier och annat kul! Lägg ner tid på att söka upp något att göra, så att vi får en lika kul lektion nästa torsdag! Vad är ni mest intresserade av? Vad vill ni ta reda på?

Kolla in följande länkar för lite inspiration:

Bioteknik: http://www.bioresurs.uu.se/bioteknikskolan/lab_grundskolan.cfm?page=29

Biologi - människa och hälsa: http://www.bioresurs.uu.se/links/index2.cfm?PageAction=1&Lankrubrik_id=77&UnderrubrikTill=68&Page=22

Biologi - djur: http://www.bioresurs.uu.se/links/index2.cfm?PageAction=1&Lankrubrik_id=71&UnderrubrikTill=68&Page=22

Kemi: http://school.chem.umu.se/Compiled/experiment.html

Fysik: http://experimentbanken.kc.lu.se/experiment.html

Skicka era förslag till mig senast imorgon, så att jag hinner skaffa det materiel som behövs!

Ha det så bra!
Anna

Full fart på labbandet idag!

Idag hade vi jättekul! Eleverna hade massor av bra idéer och vi provade på lite av varje. Mest handlade experimenten om pH. Vad är surt och vad är basiskt?

1. Kan man bleka hår med väteperoxid?
Vi lade lite av Camillas mörka hår (hon offrade en liten hårtofs för vetenskapen) i väteperoxid, som är ett blekningsmedel. Vi kunde se att det hade bleknat lite under lektionens gång. Vi låter experimentet fortsätta till nästa torsdag för att se om det då har bleknat ännu mer!

2. Kan man fräta bort naglar?
Eleverna ville ta reda på om nagelbitar kan frätas bort av saltsyra och natriumhydroxid. Saltsyra är väldigt surt, medan natriumhydroxid är väldigt basiskt. Båda är frätande. Vi lade en nagelbit i en bägare med saltsyra och en annan nagelbit i en bägare med natriumhydroxid. Vi låter även dessa experiment stå till nästa torsdag.

3. Vi testar pH på olika lösningar med pH-indikatorpapper.
Vi testar pH på vinäger (surt så att pappret blir rött), natriumhydroxid (basiskt så att vattnet blir blått), kranvatten (ljusgrönt så det är nästan neutralt och strax under pH 7)  och kalciumkarbonat (gips) i vatten (neutralt så att pappret var grönt).

4. Vi löser upp metall i vatten. Det ändrar vattnets pH!
Vi tittade på den mjuka och reaktiva metallen natrium. Natriumstavarna förvaras i en glasburk med olja. Natrium måste skyddas med olja annars skulle det reagera med vattenångan i luften. För att se vad som händer när natrium reagerar med vatten, skar vi av en bit natrium med skalpell och lade ner metallbiten i en bägare med vatten. Den fräste,  åkte runt, formades till en liten kula och löstes så småningom upp i vattnet. Dessutom färgades vattnet rosa eftersom vi i i förväg hade hällt i lite av pH-indikatorn fenolftalein i vattnet. Fenolftalein är ofärgat i sur och neutral lösning, men blir rosa då lösningen är basisk. Alltså gjorde natrium så att vattnet blev basiskt! Det gjorde det genom att reagera med vattenmolekylerna så att basiska hydroxidjoner bildades. Det fräsande ljudet kommer av att vätgas bildas.

Den kemiska reaktionsformeln är:

2 Na + 2 H2O        > 2 NaOH + H2

natrium + vatten -> natriumhydroxid + vätgas
 
5. Vi gör elefanttandkräm - igen! Favorit i repris.
Vi blandar väteperoxid med kaliumpermanganat och diskmedel i en 1 liters mätcylinder. Reaktionen är mycket snabb och ger syrgas som fångas i diskmedlet som en massa bubblor som far upp och ut ur cylindern. Vi fick rätt bra sprutt på skummet idag! Vi släckte lampan och tände en tändsticka som vi slängde ner i skummet. Den fortsatte brinna en liten stund tack vare all syrgas som var fångad i skummet. Det blev som en lykta i mörkret!

Vi gjorde också samma experiment utan diskmedel. Då far syrgasen upp som ett vitt moln med en väldig fart.

Vad vill ni göra nästa vecka?
E-maila mig eller lägg in en kommentar här nedan!

Lektion v 43 på egen hand...

Eftersom vi har utvecklingssamtal på torsdag, har vi ingen lärarledd NO-Teknikfördjupning denna vecka. Vecka 44 har vi ju dessutom novemberlov, så nästa gång vi labbar är torsdag vecka 45!

Ni ska, trots att Göran och jag är upptagna med utvecklingssamtal, lägga ner ca 90 minuter på att noggrannt planera och förbereda nästa experiment vecka 45! Prata med kompisarna i er forskningsgrupp och kom överens om vad ni ska ta med er. Gör en lista på material och be om hjälp vid behov. Ni kan alltid maila oss era frågor (se mailadresserna i ett av inläggen nedan).

Lycka till!
Anna och Göran

En lektion med blandad framgång...

Några av grupperna hade förberett sig väl och fortsatte med sitt labbande. Några andra grupper hade tyvärr inte förberett sig alls för dagens lab, så där blev det inte något labbande.... ;-( . Å andra sidan tog vi chansen att prata om lite annat, bl.a provresultat och utvecklingssamtalen som kommer, så det var ju också bra. ;-)

För alla lektioner framöver gäller det alltså att planera och förbereda experiment, labba på lektionen (eller hemma också om man vill),  samt avsluta lektionen med att skriva en sammanfattning, slutsatser samt planering av nästa veckas arbete i loggboken!

Nästa vecka hoppas vi att ALLA kommer att labba! Om ni funderar över hur ni ska göra och vad som kan behövas, kontakta Anna eller Göran.

Ha det bra!
Anna

De första experimenten

Idag har de flesta av eleverna börjat labba! Några elever lyckades göra plast av mjölk, andra byggde bilar av legosatser och motorer, och några gjorde testförsök på raketer.

De flesta har också kommit igång med sina loggar. Några har börjat skriva så smått på sina rapporter som lämnas in i slutet av terminen.

Till nästa vecka ska alla planera nästa experiment, samt samla ihop laborationsmaterial.

Vi ser fram emot nästa lab!

Det går framåt!

Idag har eleverna beskrivit sin forskningsidé (samt en alternativ idé om den första inte skulle fungera),  formulerat frågeställning, hypotes och planerat sitt första experiment. Därmed har de också en materiallista inför den första labben som de ska börja med nästa vecka!

Förslag på intressanta och roliga forskningsprojekt!

Idag kom eleverna med förslag på vad de vill forska om!

1. Hur gör man plast av mjölk? Hur gör man surisar? (Forskare: Niki, Mathilda, Sadaf och Paulina, handledare: Anna)

2. Hur gör man parfym? (Forskare: Moa, Linus och Sabina, handledare: Anna)

3. Hur gör man Coca Cola? (Forskare: Alexander, handledare: Göran)

4. Hur bygger man en raket (av PET-flaska) som flyger så högt som möjligt? (Forskare: Adrian, Ludde, Rasmus, August, Joel, handledare: Göran)

5. Vad är det för skillnad på att använda jäst jämfört med bakpulver i bakning? (Forskare: Jolie, Camilla och Mikaela, handledare: Anna)

6. Hur bygger man en elektrisk hiss? (Forskare: Teemu, handledare: Göran)
7. Elektronik (Forskare: Micke, Adam, Patrik och Leon, handledare: Göran)

8. Vattenrörelse (Forskare: Malin, handledare: Anna)

Under nästa lektion, v 40, ska alla elever ha bestämt sig för ett projekt, samt gjort en lista på material som kommer att behövas. Alla bör också ha en reservplan för ett alternativt projekt, utifall attt det första inte skulle fungera.

Ni kan E-maila era arbeten till era handledare för hjälp och kommentarer!
Anna: [email protected]
Göran:[email protected]


Välkommen hit!

På Norrvikens skola påbörjar vi denna vecka fördjupningarbeten i NO och teknik.
Detta ger er elever möjlighet att lära er mer om något ämne som ni är intresserade av. Vi har 90 minuter i veckan tills terminens slut och vi hoppas att alla ska tycka att det ska bli spännande, roligt och lärorikt. Vi som kommer att handleda er elever är Anna Smith (NO-lärare) och Göran Örjebo (träslöjdslärare).

Under de 12 lektionspass som följer kommer alla ni elever att jobba med era forskningsprojekt med stöd av oss lärare. Vid terminens slut kommer ni att presentera era projekt för oss alla andra nyfikna i forskargruppen. I januari kommer ni dessutom att delta i en NO/Teknikmässa på skolan där ni får visa alla andra elever och lärare vad ni har jobbat med under terminen. Det tror vi kommer att bli väldigt uppskattat!

Om någon dag eller så kommer en mer detaljerad beskrivning av hur forskningsarbetet kommer att se ut!

RSS 2.0