Vecka 4-5: Livsmedelskunskap

Lite parallelt med det andra arbetet i kemi och teknik, jobbar vi med en liten uppgift i livsmedelskunskap och näringslära. I uppgiften ingår framförallt kemi och biologi.

Tanken är att ni ska bli mer medvetna om vad ni egentligen stoppar i er när ni äter. Ni kommer att bli bekanta med ord som protein, kolhydrat, vitamin, fett, mineral, tillsats, aromämne, konserveringsmedel, färgämnen mm.

Läxa till vecka 5
(Läxan är till tisdag för 7:2/7:4 och onsdag för 7:1/7:3.)

Välj 3 livsmedel (som du hittar i affären eller hemma).
Du ska ska skriva ner ALLA ingredienser du hittar på ettiketten för...
1) ett köttpålägg (t.ex prickig korv, leverpastej, rökt skinka)
2) en mejeriprodukt (t.ex ost, mjölk, grädde, yoghurt, margarin)
3) en pulversås

Skriv ned  alla tre ingredienslistor i ett worddokument.
Stryk sedan under de ingredienser som du tror MÅSTE finnas med.

Fundera kring vilken funktion de bortvalda ingredienserna har!
Kolla in E-numren för att ta reda på vad de står för.
Ni kan också titta på Livsmedelsverkets hemsida för annan info om era livsmedel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0