Att göra torsdagen den 20 november

Hej alla!

Idag är jag hemma med sjukt barn, så ni som har kemi med mig får en hemuppgift istället. Det var synd för jag såg fram emot att labba med er idag igen! Ni var SUPERDUKTIGA förra veckan!

Idag får ni i uppgift att välja en lab att göra nästa vecka. Ni har fått denna uppgift tidigare, men det är inte många som har skickat sina förslag till mig. Vi kan t.ex labba mer i biologi om ni vill. Titta i mikroskop, göra experiment med lever och köttfärs, odla bakterier och annat kul! Lägg ner tid på att söka upp något att göra, så att vi får en lika kul lektion nästa torsdag! Vad är ni mest intresserade av? Vad vill ni ta reda på?

Kolla in följande länkar för lite inspiration:

Bioteknik: http://www.bioresurs.uu.se/bioteknikskolan/lab_grundskolan.cfm?page=29

Biologi - människa och hälsa: http://www.bioresurs.uu.se/links/index2.cfm?PageAction=1&Lankrubrik_id=77&UnderrubrikTill=68&Page=22

Biologi - djur: http://www.bioresurs.uu.se/links/index2.cfm?PageAction=1&Lankrubrik_id=71&UnderrubrikTill=68&Page=22

Kemi: http://school.chem.umu.se/Compiled/experiment.html

Fysik: http://experimentbanken.kc.lu.se/experiment.html

Skicka era förslag till mig senast imorgon, så att jag hinner skaffa det materiel som behövs!

Ha det så bra!
Anna

Full fart på labbandet idag!

Idag hade vi jättekul! Eleverna hade massor av bra idéer och vi provade på lite av varje. Mest handlade experimenten om pH. Vad är surt och vad är basiskt?

1. Kan man bleka hår med väteperoxid?
Vi lade lite av Camillas mörka hår (hon offrade en liten hårtofs för vetenskapen) i väteperoxid, som är ett blekningsmedel. Vi kunde se att det hade bleknat lite under lektionens gång. Vi låter experimentet fortsätta till nästa torsdag för att se om det då har bleknat ännu mer!

2. Kan man fräta bort naglar?
Eleverna ville ta reda på om nagelbitar kan frätas bort av saltsyra och natriumhydroxid. Saltsyra är väldigt surt, medan natriumhydroxid är väldigt basiskt. Båda är frätande. Vi lade en nagelbit i en bägare med saltsyra och en annan nagelbit i en bägare med natriumhydroxid. Vi låter även dessa experiment stå till nästa torsdag.

3. Vi testar pH på olika lösningar med pH-indikatorpapper.
Vi testar pH på vinäger (surt så att pappret blir rött), natriumhydroxid (basiskt så att vattnet blir blått), kranvatten (ljusgrönt så det är nästan neutralt och strax under pH 7)  och kalciumkarbonat (gips) i vatten (neutralt så att pappret var grönt).

4. Vi löser upp metall i vatten. Det ändrar vattnets pH!
Vi tittade på den mjuka och reaktiva metallen natrium. Natriumstavarna förvaras i en glasburk med olja. Natrium måste skyddas med olja annars skulle det reagera med vattenångan i luften. För att se vad som händer när natrium reagerar med vatten, skar vi av en bit natrium med skalpell och lade ner metallbiten i en bägare med vatten. Den fräste,  åkte runt, formades till en liten kula och löstes så småningom upp i vattnet. Dessutom färgades vattnet rosa eftersom vi i i förväg hade hällt i lite av pH-indikatorn fenolftalein i vattnet. Fenolftalein är ofärgat i sur och neutral lösning, men blir rosa då lösningen är basisk. Alltså gjorde natrium så att vattnet blev basiskt! Det gjorde det genom att reagera med vattenmolekylerna så att basiska hydroxidjoner bildades. Det fräsande ljudet kommer av att vätgas bildas.

Den kemiska reaktionsformeln är:

2 Na + 2 H2O        > 2 NaOH + H2

natrium + vatten -> natriumhydroxid + vätgas
 
5. Vi gör elefanttandkräm - igen! Favorit i repris.
Vi blandar väteperoxid med kaliumpermanganat och diskmedel i en 1 liters mätcylinder. Reaktionen är mycket snabb och ger syrgas som fångas i diskmedlet som en massa bubblor som far upp och ut ur cylindern. Vi fick rätt bra sprutt på skummet idag! Vi släckte lampan och tände en tändsticka som vi slängde ner i skummet. Den fortsatte brinna en liten stund tack vare all syrgas som var fångad i skummet. Det blev som en lykta i mörkret!

Vi gjorde också samma experiment utan diskmedel. Då far syrgasen upp som ett vitt moln med en väldig fart.

Vad vill ni göra nästa vecka?
E-maila mig eller lägg in en kommentar här nedan!

RSS 2.0